zaterdag 11 april 2009

Zaterdag 11 april 2009

Gisteren geweldige actie bij de Albert Heijn in Amsterdam. In 20 minuten tijd hebben we al het brood uit de schappen gehaald, afgerekend en in een bestelbus naar de Voedselbank gereden.



We wilden mensen laten voelen hoe het is als je misgrijpt op je dagelijkse voedsel. Want dat is de situatie waarin bijna 1 miljard mensen op de wereld leven. Zij gaan elke avond met honger naar bed. De overconsumptie van vlees in westerse landen is een belangrijke veroorzaker van de honger in ontwikkelingslanden. Want bijna de helft van de wereldgraanvoorraad wordt aan dieren gevoerd, met name dieren in de westerse bio-industrie. Er kunnen miljarden mensen meer gevoed worden als wij in Europa met zijn allen het vlees een paar dagen laten staan. Dat is een makkelijke, effectieve en goedkope manier om een steentje bij te dragen aan een rechtvaardiger wereld.



Hoewel de klanten van Albert Heijn in eerste instantie een verbaasd reageerden op onze actie en het niet leuk vonden dat zij geen brood meer konden kopen, bleken de meeste interesse te hebben in ons verhaal en begrip voor de actie. Veel van de klanten wisten niet dat het zoveel granen kost om vlees te produceren en dat de westerse vleesconsumptie ook een belangrijke veroorzaker is van het verlies aan biodiversiteit, het schaarser worden van drinkwater en de opwarming van de aarde.



Dat geeft maar weer eens aan hoe belangrijk het is dat mensen weten waar hun eten vandaan komt, want ik weet zeker dat dan steeds meer mensen een bewustere keuze zullen maken en vlees een dagje laten staan. Als ik dadelijk in Brussel zit, zal het opheffen van de subsidie voor de reclame van kippenvlees een van onze eerste acties zijn. Dat geld kunnen we goed gebruiken voor een nieuwe campagne die mensen wijst op de gevolgen van onze westerse consumptie voor de rest van de wereld.



AT5 heeft een mooie reportage over onze actie gemaakt.

http://ping.fm/diLH5

Geen opmerkingen:

Een reactie posten