woensdag 4 maart 2009

Dinsdag 3 maart 2009

Zaterdag was ik in Zeist voor een lijsttrekkersdebat dat werd georganiseerd door de JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD. Het was spannend om met Hans van Baalen, lijsttrekker van voor de VVD en Dennis de Jong, lijsttrekker van de SP in debat te gaan over onze stanpunten in Europa. Het viel mij op dat de VVD nog steeds voor verdere liberalisering en vrije markt pleit, terwijl we toch allemaal kunnen zien met de huidige kredietcrisis dat die ideologie ons vooral verder op een doodlopende weg heft gebracht. In een korte inleiding op onze standpunten heb ik gepleit voor een echt duurzame aanpak van alle crises die onze wereld teisteren: de voedselcrisis, de klimaatcrisis, de biodiversiteitscrisis en de watercrisis. We bevinden ons namelijk niet alleen in een economische crisis, maar in een overlevingscrisis zoals de econoom Arnold Heertje ons onlangs voorhield in een column in Trouw. En dat betekent dat we alleen kunnen werken aan een echt duurzame wereld als we alle crises in samenhang aanpakken.


Ik heb de JOVD leden duidelijk proberen te maken dat de goedkoopste en makkelijkste oplossing om de wereldproblemen aan te pakken, het eten van minder of geen vlees is. Als je weet dat 40% van de wereldgraanvoorraad wordt gebruikt voor de dieren in de veehouderij, dan kun je je voorstellen dat miljarden monden meer gevoed kunnen worden als we de granen niet eerst aan dieren geven in onze westerse bio-industrie. En dan is ook de kap van het tropisch regenwoud voor de verbouw van veevoer niet meer nodig.

Ondanks wat kritische blikken en opmerkingen bleek na afloop van het debat dat zeker 8 JOVD leden in de zaal aangaven in de toekomst minder vlees te gaan eten. Dat is toch een hele mooie score!

http://tinyurl.com/bw5msx

Geen opmerkingen:

Een reactie posten